stílusterápia

A féltékenység jótékony hatásai

2016. november 08. - renatabernadett

Hogyan győzzük le ezt a természetes, evolúciós érzelmet magunkban, amelyhez mindig három ember kell az egyik életmód magazin szerint. Ha még nem zavarodtunk össze a disszonáns információk között, akkor segítségünkre lehet a feltekenyseg.hu oldal, ahol most ingyenesen le lehet tölteni a "Hogyan szabaduljunk meg a féltékenységtől egy hét alatt?" című minitanfolyamot. A biztonság kedvéért, hogy megnyugodjak rákerestem a szeretet szóra, de arra még nem építettek vállalkozást(!). Az evolúciós pszichológia szerint ez egy egészséges érzelem, emberi viselkedésforma, amely okkal maradt fenn ősidők óta. Önmagunk másokhoz mérése normális, sőt ajánlott, hiszen segít abban, hogy megerősítsük identitásunkat, amely hozzájárul az egészséges személyiségfejlődéshez. Napjainkban a nők közötti féltékenységnek ez a legjobb kiteljesedése, nem a plasztikai sebészet, hogy az utcákat megtöltsük egyívású nőkkel.

naomi-white_the_living_mirror.jpg

Fotó: Naomi White: The Living Mirror 

Nők között mindig van rivalizálás, ami a Föld népességgyarapodását tekintve még erőteljesebb lesz, hiszen szeretnénk megfelelni a folyton változó kultúrpolitikai klímának. Valószínűleg nem gondolkozna egy nő sem sokat ha megkérdeznék tőle, hogy mi az amit irigyel a barátnőjében. Amennyiben ez az irigység nem önmarcangoló, kisebbségi érzést szülő, hanem kihívásra, fejlődésre ösztönző, akkor ott a nők pozitívan hasznosítják a mások által mumusként dedikált féltékenységet. Ezek a gondolatok fontos figyelmeztetések, rámutatnak arra, hogy gondolkozzunk el azon, hogy van-e valami, amivel kapcsolatban többet hozhatunk ki magunkból. Az irigyelt tulajdonság részint bennünk is megvan, csak még nem sikerült felszínre hozni. A változtatásra való készség lelkesítően hat, hiszen a folyamat során megismerhetjük határainkat valós vagy remélt képességeinket. Így aztán tiszta szívvel tudunk örülni női társunk sikereinek, hiszen mi is kiaknáztuk a sajátjainkat. Ha nem lenne barbie-modell kultusz, valószínűleg nem születne ennyi sztárdiéta recept sem, nem lenne ennyi sport kedvelő, egészségesen táplálkozni vágyó, vagy, ha nem lennének olyan elődeink, mint Rotschild Klára, Elek Ilona, Gábor Zsazsa, Szabó Magda, akkor senki nem lenne ösztönözve a fejlődésre. Az igazi tehetség utat tör magának, így a "neki könnyű volt, mert színész családba született" megbélyegzésnek nincsen helye.

real_friendship.jpg

Fotó: Rachel and Monica https://hu.pinterest.com/pin/234890936788512779/ 

Az építő jellegű féltékenység csak akkor lehet fair play, ha senki sem akar első hegedűs lenni, mint ahogyan Sophia Loren tiszteletére rendezett vacsoráján Jayne Mansfield.

sophia_1.jpg

Fotó: Joe Shere: Sophia Loren és Jayne Mansfield, 1957. április 12. 

Sophia megbotránkozó pillantása kolléganője melleire az egész világot bejárta, valószínűleg a szőke csábító tervei szerint. Életútjukat ismerve, nem véletlen volt a partin Mansfield kameraérzékeny ruhában, hiszen sikereit kisebb szerepek adták, míg Sophia pályája felfelé ívelt, hatvanegyben még az Oscart is megkapta. A tökéletes külsejű nőnek szépségével kérkedni, vagy egy művelt nőnek a tájékozottságát fitogtatni arra enged következtetni, hogy nincs magával megelégedve. Nem kell ahhoz barátnőnek lenni, hogy sportszerűen játszunk. Ezek alap emberi értékek, amit otthonról hozunk, vagy fejlesztjük magunkban, hogy az élet "urai" legyünk, nem pedig az élet legyőzöttjei.  

A bejegyzés trackback címe:

https://stilusterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr3911942897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása