"Kétféle állásfoglalás lehetséges: a buta engedelmesség vagy a lázadás"

- olvasható Balzac okossága. A francia regényíró, ha éppen nem húsz órát dolgozott gyertyafénynél, miközben kannaszámra szürcsölte a kávét, akkor megfigyelte társadalmát. Regényeit ismerve ez igen jól sikerült neki. A lázadó, ellenszegülő személy, felkelő, rendzavaró, békétlen, rebellis - a kipihent gondolkodásúaknak pedig: láz-adó. Egyik ismert rebellis Vivienne Westwood a punk hercegnője, nem szeret középszerű életet élni, megalkudni és befeküdni egy szabad országban a társadalmi elvárásoknak. Divattervezőként a stílusok mixéből varázsol egyedülálló kollekciókat. Szegecseket, cipzárt, bőrt, szőröket, csatokat kombinál nem megszokott formában, kedveli a nem konvencionális anyagokat. Munkáiban kiélheti vad szekszuális fantáziáját, extrém szabásmegoldásait és a mindennapokban is meghökkentő kreációkban lép ki az utcára.

style_com_westwood_halloweenstyle.jpg

kép: style.com/Vivienne Westwood/Halloween style

Egy évvel ezelőtt a Ridikül című műsorban láttam egy adást, ahol a lázadás volt a téma. A meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy gyermekkorban nagyon sokat számít, hogy a szülő felismeri-e, hogy gyermeke más, mint az "átlag" ahogyan az intézményekben tőle ezt elvárnák. Harcol, hogy gyermeke besimuljon, minden elkövet, hogy ugyanolyan legyen mint a többiek, később pedig pont azt szeretné, ha kiemelkedne, akár személyiségével, vagy hivatásával. Van szülő, aki észreveszi gyermeke különleges képességeit és e szerint választ neki iskolát, hobbit, ahol kiélheti vágyait. Természetesen otthon mindenki kap egy alapot, hogyan is kell(ene) az étkezőasztalnál kajolni, vagy, hogy az orrlakót inkább zsepibe, mint a kanapéba kenjük vendégségben. Sokaknak nincs meg az eszköztára, játszótere, hogy kifejezhesse önmagát, megélhesse a gondolatait, így nekik, sok esetben az elnyomás miatt marad a szolgai másolása a lázadóknak. Olyan, mint a tetoválás: lázadásból lett divat. A kopiketeknek maradt a nonfiguratív minta kiválasztása a füzetből, az egyéniségeknek, pedig egy életre szóló eseményből születik egy sajátos, példa nélküli ornamentum. Karafiáth Orsolya író, költő, publicista, performer lévén mindig kiveri a biztosítékot extrém külsejével. Munkájában szereti betartani a szabályokat-időpontokat, viszont a mindennapokban, ha teheti, mindig más-más énjével örvendezteti meg a közönségét. Negatív tapasztalatai ellenére sem hódol a középszerűségnek "Nem kell produkció olyan társaságnak, ahol ezt nem értékelik, inkább hazamentem." - nyilatkozta egy est után, ahol Tina Turner parókában jelent meg.

karafiath_orsolya_foto_valuska_gabor_2015_margofeszt_hivatalos_kepe.jpg

kép: Valuska Gábor/2015 Margó feszt

Másképpen lázad a kamasz, a felnőtt, a művész. Vincent Van Gogh-ot "vörös bolondnak" hívták szülőfalujában, ahogy minden nap a mezőn rohangált a festőállványával a hóna alatt. Kora társadalma nem tartotta nagy festőnek, mert nem olyan képeket festett, amik eladhatóak voltak, egyszerűen nem volt trendi. Seurat francia festő barátja mondta "a festőnek nem a dolgot, hanem a dolog lényegét kell kifejeznie." Vincent képeit halála után értették meg, sajnos a festőnek így egész életében testvérére támaszkodva kellett élnie. Nem volt a mai értelemben vett lázadó, sosem hangoztatta erőszakkal, hogy, amit ő csinál az rendhagyó, innovatív szellemiségű, egyszerűen tudta, hogy ezt kell csinálnia, ez okozott neki gyönyört és bolondulást. Szemben Chanellal akit a mai napig a női nem felszabadítójaként emlegetnek. Marjai Judit modell, fotóművész gyermekkorában szeretett volna olyan lenni, mint a kortársai, feltűnésmentesen létezni, amolyan szobanövényként, szerencsére hamar rájött, hogy "nem tudok mást tenni, mint mást tenni" - nyilatkozta az egyik női magazinnak. A munkáiban kiéli kreativitását, magánéletében, ahogy ő mondta, teljesen átlagos életet él. Megtalálta azt az eszközt, amivel kifejezheti identitását, nézeteit és ezt nem fél használni. 

marjai_judit_sajatkep.jpg

kép: Marjai Judit facebook.com/marjai.juditilona

Mint stílustanácsadó én az öltözködést választottam fegyveremnek. A hozzám érkező vendégeknek egy másik aspektusból lehetőséget adok, hogy a kirakatokat nem egy az egyben kell magukra venni, ne legyenek a trendek rabjai, gondolkodjanak és vigyék bele önmagukat. Túlságosan szabály és törvény érzékenyek vagyunk. Ha valamit szabad, akkor mindent, ami a csövön kifér akarunk és magunkra aggatunk, vagy éppen leveszünk, hogy már csak egy fügefa levél takarjon. Alapvető morál kellene, hogy emberré tegyen, nem a szabályok. Juronics Tamás táncművész, koreográfus szerint ma nagyon rosszul állunk a toleranciával.  El kéne fogadni egymás gondolatait, amivel persze nem mindig lehet egyet érteni, de semmiképpen sem kellene csípőből elítélni a másikat. Szerinte a korral csökken a külső jegyekben kifejezett lázadás, de belül megmarad a hajlam. 

A rebellisek innovatív személyiségükkel álmodnak nagyot és valósítják meg azt, ami előreviszi a világot, így vagyunk mindig mozgásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://stilusterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr3411795135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Freeman 2016.10.13. 12:31:35

"rájött, hogy "nem tudok mást tenni, mint mást tenni" - nyilatkozta"
Jah, nem tudok mást tenni mint más lenni:)

Címkék

ajándék (1) ajándékkártya (1) álarc (1) alkatok (1) audrey hepburn (1) A szürke ötven árnyalata (1) ballonkabát (1) barátnő (1) barátság (2) bdsm (1) blog (1) blue (1) brigitte bardot (1) catwalk (1) chanel (2) csíkos (1) divat (6) divatbemutató (1) divathóbort (1) divatkiállítások (1) divattörténet (2) divat pszichológia (4) Dr.Bubó (1) dr.kádár annamária (1) Edith Piaf (1) egyéniség (3) egyenruha (1) egyensúly (1) előadás (1) esküvő (1) etikett (1) évszaktípusok (1) F. Dózsa Katalin (1) farmer (1) fast fashion (1) féltékenység (1) festészet (1) fetis (1) fetish street style (1) Flügel (1) fogyasztás (1) folktrend (1) freud (1) Frida Kahlo (1) gardróbfrissítés (1) geometria (1) georg simmel (1) hagyomány (1) hiking (1) hímzés (1) hippi (1) horváth renáta bernadett (1) ikon (1) inspiráció (1) instagram (1) intercolor (1) irigység (1) Iris Apfel (2) jackie (1) jackie kennedy (1) janet hill (1) jeans (1) kapcsolat (1) karácsony (1) karafiáth orsolya (1) karcsú (1) Karl Lagerfeld (1) katharine hepburn (1) kék (1) kiállítás (1) kiegészítők (1) ki vagyok én (1) klasszikus (1) kockás (1) komfortzóna (1) konvenció (1) kötény (1) középpont (1) kutatás (3) lázadás (1) Limpár Imre (1) magyar divatipar (1) magyar tervezők (1) mainstream (1) marilyn monroe (2) másság (1) médiacelebritás (1) mellény (1) mercedes-benz fashion week central europe (1) minták (1) mintás ruhák (1) miroslava duma (2) modell (1) Müller Péter (1) művészet (1) múzeum (1) nárcizmus (1) nők (2) öltözködés (6) önismeret (3) önkép (1) önszeretet (1) otthoni viselet (1) plus size (1) poncsó (1) pszichológia (3) rendezvény (1) rihanna (1) schiffer miklós (1) Schiffer Miklós (1) selfie (1) shopping (1) shoppingguide (1) simone de beauvoir (1) sokféleség (1) Sophia Loren (1) sophia loren (1) stílus (3) stílustanácsadás (6) stílusterápia (5) street (1) style (1) szabadság (1) széles (1) szemöldök (1) szocializmus (1) sztárok (1) szubkultúra (1) tanácsadás (2) társadalom (3) tenisz (1) terápia (1) természetesség (1) tolerancia (1) tradíció (1) trapéznadrág (1) ünnep (1) van gogh (1) variálhatóság (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) visszatérés (1) vivienne westwood (1) Címkefelhő