stílusterápia

Ki mit vállal be az elismerésért?

2016. március 17. - renatabernadett

A divat vég nélküli hatalom. Szabad neki minden; retinaégető ízléstelenség, képtelen hülyeségek fokozása iskolás szinten, törvényei függetlenek bárki is üljön a minden tudó királyi puffon. Egyszóval reménytelen ész érvekkel harcolni ellene, vény nélkül kapható. Addiktív, uralma alatt tartja tudatunkat, s mindig felszínre tör bárhol, bárkivel vagyunk. Számos területen nyert már csatát, én az öltözködésben ismert győzelméről szeretnék beszélni.

img_2923_1.JPG

Van egy igazán morális, inkább szemérmes gondolat. Egy rövid szoknya, vagy egy kivágott, cicit mutogató felső erkölcstelennek titulált bizonyos körökben. Lehet nem is a ruhadarab az, hanem a viselője, mert ha azt a felsőt ráadom egy kétszerte akkora nőre, neki nem lesz kivágott és a szoknya sem lesz mini, egy rövid lábú nőnek. A nő a lényeg, mert a ruhadarabot ő viseli, ezt a testi meztelenséget lehet magamutogatónak nevezni. Félre ne értsen senki, nem minden rövid szoknya, kivágott blúz viselője erkölcstelen, csupán csak arra szeretnék célozni, hogy a személy, milyen emberi tulajdonságát, vágyát közli az őt körülvevő közönséggel. Ha exhibitionista hajlamú személyről beszélünk, akkor neki hiába tiltják meg, hogy ne viseljen rikító szint, vagy szakadt harisnyát, mert az most nem dívik, akkor is ki fogja fejezni másságát, mert ez az ő állapota. A mindennapokba beépítve ilyen szűrővel mennénk az utcára, teljesen más véleményünk lenne egymásról. Mindenki azt adja, amit otthonról hozott vagy amit éppen nem.

238574fca13c195b4b13ea6575295f70.jpg

Egy kedves régi történet: egy hercegnőről és egy városi középosztálybeli lányról. A hercegnő fürdőruhája fekete taftból készült, térdig érő buggyos nadrág volt, nyaknál és deréknál gondosan összezárva. Ezt csipke díszítette, ha még nem volt elég indok az ájuláshoz. A kiegészítőket is szeretném megemlíteni: harisnya, magassarkú fürdőcipő, széles karimájú szalmakalap, és egy napernyő, hogy biztos legyen a tuti. Így ment be a vízbe süppedni, átlag harminc fokos hőségben. Snitt. Teniszpályán vagyunk, hőmérséklet tizenhat fok, a lány kis piros úszónadrágot, hajpántot, testszínű, cicit éppen takaró keresztpántost visel. Ő annyira meztelenkedni, tetszelegni akart, hogy tűrte a fázást, éppen úgy fegyelmezve magát, mint a hercegnő, akiben volt annyi önuralom, hogy el bírta magán szenvedni a ruhát az illendőség, divat kedvéért.

img_2924_1.JPG

Nem lehet rossz néven venni, hogy behódolunk a divatnak, fázunk érte, vagy éppen meggyulladunk tőle, hiszen mindenkit ugyan az vezérel: a figyelem, a tetszési vágy a másiknak. 

Okfejtéseimben és a képekben segítségemre volt Csathó Kálmán, Divat! - Nem divat! 1920-as években íródott könyve, melyet ezúton is köszönök barátaimnak a jubileumi születésnapomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://stilusterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr838488352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása