A megjelenés kultusz

2017. február 08. 10:30 - renatabernadett

A mai társadalomban, ahol az embereknek többnyire nincsen mélyreható kapcsolata a másikkal, nagyon fontos a felszínes megjelenés, ezért egyszerűen a kitűnés, a feltűnés válik fontossá. A megjelenésnek van egy biológiai jelentése, melyet többek között Charles Darwin, angol természettudós a természetes kiválasztódás kapcsán boncolgatott: a hím páva sem jó dolgában cipeli azt a súlyos és egyben gyönyörű tollas farkát. Kutatta, hogy miért van az, hogy egy ilyen "haszontalan" ékessége legyen, majd arra jutott, hogy ez a túlélésre reflektál, hiszen a nőstény számára szexuálisan ez a vonzó, ahogyan az egészséges, életerős, ápolt ember is vonzó, kívánatos. 

"Egy olyan társadalomban, ahol nagyon sok kapcsolat felszínes, sokkal valószínűbb, hogy az emberek azt hiszik, hogy a felszínes jellegzetességeikkel van a probléma, mert ugye ez az ami látszik, egy mélyebb emberi kapcsolatokon alapuló társadalomban kevésbé valószínű, mert tudják, hogy igazán ismernek és nem csak rád néznek. Nagyon fontos az, hogy az embert észrevegyék akkor is, ha a megjelenése nem feltétlenül testesíti meg az ideális biológiai formát. Tulajdonképpen mindannyian két lábon álló plakátok vagyunk, magunkat hirdetjük, és ez magával hozza azt a kényszert, hogy ha csak ennyi időm van, hogy megismerj, akkor nagyon fontos, hogy az első pillantásra mit látsz" - vallja Forgács József magyar származású ausztrál szociálpszichológus.

b22f579a7bb8c3dce82f22499d265719.jpg

A kapcsolatok kiépítését először felszínesen kezdjük, majd szépen lassan kibontakozik, mélyül, tehát, ha a felszínes megjelenés nem tetsző számunkra, akkor nem ismerkedünk tovább. Ebben az értelmezésben a küllemnek valóban van egy szűrő funkciója.

Tovább
Szólj hozzá!

Folktrend: "A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása"

2016. december 14. 16:35 - renatabernadett

Morus Tamás írót, filozófust idézve. A Földművelésügyi Minisztérium ennek tükrében szervezett egy divatbemutatót, hogy testközelből lássuk: van élet az "I love NYC" és a "F*CK" feliratok tengelyén túl is. A magyar tervezők bemutathatták a tradíciókon alapuló, újragondolt, hétköznapokban hordható ruhadarabjaikat, kiegészítőiket, melyeket igazi békebeli magyar minták díszítettek. A Teslában tartott rendezvény célja, amely egyben egy folyamatot indít el, hogy a hazai divat eszközeivel kiszedje a hamuból a parázst. Mert igenis menő magyar tradicionális mintájú ruhákba öltözni a fiúknak is!

dmoha20161213021-1024x682.jpg

MTI Fotó: Mohai Balázs

A kulturális örökség megőrzésén túl, a magyar utcaképbe behozni a különböző tájak népviseletét, legalábbis a hétköznapi formában hordható részét, igazi kihívás, mind anyagi, mind lélektani szempontból. A meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarországon nehéz jó minőségű alapanyagokhoz jutni. "Iszonyatosan nagy divat bio pamuttal dolgozni, nagy márkák értékesítik, de ilyen pici cégnek, mint Magyarországon a matyodesign egyszerűen nincs esélye olyan bio pamuthoz jutni, amit használni tudunk, mert hazánkban nem kapható, külföldről meg csak olyan mennyiséget lehet beszerezni, amivel mi nem tudunk dolgozni." - mondta Váczi Rozi a márka megálmodója, ügyvezetője. A szabásokkal és a színekkel játszanak, olyan darabokat terveznek, melyek a hétköznapokban is kényelmes viseletet nyújtanak. Alapanyagaikat Tardon és környékén szerzik be, munkát adnak a helyi asszonyoknak, akik saját kezüleg készítik el a hímzéseket. 

http://matyodesign.hu/kuldetesunk/

Tovább
Szólj hozzá!

Átmenet a kisestélyi és a macinadrág között: otthoni dress code

2016. december 08. 12:09 - renatabernadett

Egy online magazin közzétett egy amerikai felmérést, miszerint egy hetvennyolc éves ember élete során ~3650 napot tölt munkával. A legtöbb munkahelyen egyenruhában kell lenni, vagy szigorú dress code-nak kell megfelelni. Érthető tehát, hogy otthon mindenki leereszt és kényelmesre vált, amit nem bírál senki, azonban így könnyen úgy nézhet ki az ember, mintha sötétben öltözött volna fel. Hol rontjuk el? Mégis jó, ha vannak szabályok, amik keretet adnak?! Teljes a megdöbbenés, ha egy vezérigazgatót, mi több egy papot keresünk fel az otthonában. Mi lenne, ha cserélnénk és abban lennénk a munkahelyünkön, amiben otthon? A feleségünk egyben a szeretőnk is lenne, kiderülne, hogy a főnökünk él-hal az olasz fociért és a Napoli egyik játékosának öltözik, miközben fényesre csiszolja a nappali falikarját vagy megtudnánk, hogy a házban lakó kollégánk a nagymamája ruháit ölti magára.

napoli_the_young_pope.jpg

 Kép: Silvio Orlando - The Young Pope

Mi alapján határozzuk meg az otthoni viseletet: állapota, anyaga, szabása, színe, mintája szerint? Mindegyik fontos szerepet tölt be a szelektálás során, mégis a kinyúlt, agyonmosott ruhadarabbal keserítjük meg a legjobban a velünk együtt élőket, ha már mi nem érezzük kínosnak azt a kitérdelt, kiszakadt nadrágot a színevesztett pólóval. Az egy háztartásban, főleg a párkapcsolatban élők megérdemlik, hogy ugyan olyan tiszteletet adjanak otthon is egymásnak megjelenésükkel, mint a kollégáiknak, főnöküknek. Sőt! 

homedress1.jpg

Kép: https://hu.pinterest.com/stilusterapia/

Ami kiszakadt, elhervadt azt lehet takarító rongynak használni, a személyiségünket nem tükröző, hirtelen felindulásból elkövetett vásárlásból fakadó, sosem hordott darabokat pedig lehet reuse formában visszaforgatni. Az eredmény egy felfrissült, új termékekkel bővült, áttekinthető gardrób és a tulajdonosa, aki segített másokon is. Ajánlott átgondolni a ruhadarabjainkat, mivel mit tudunk társítani, összekapcsolni. Az addig rendben van, hogy a bő szabású, vagy nagyobb méretű nadrágok, pulóverek, pólók kényelmesek, viszont az alakot teljesen elrejtik. Mindenki magának öltözik, nem a barátnőinek, kolléganőinek, írtam egy korábbi bejegyzésemben, de legfőképpen a férfiaknak. Otthon a párunknak, aki cukinak találja a hóemberes jelmezt, de inkább arra kíváncsi mi van alatta.

Tovább
4 komment

A féltékenység jótékony hatásai

2016. november 08. 20:05 - renatabernadett

Hogyan győzzük le ezt a természetes, evolúciós érzelmet magunkban, amelyhez mindig három ember kell az egyik életmód magazin szerint. Ha még nem zavarodtunk össze a disszonáns információk között, akkor segítségünkre lehet a feltekenyseg.hu oldal, ahol most ingyenesen le lehet tölteni a "Hogyan szabaduljunk meg a féltékenységtől egy hét alatt?" című minitanfolyamot. A biztonság kedvéért, hogy megnyugodjak rákerestem a szeretet szóra, de arra még nem építettek vállalkozást(!). Az evolúciós pszichológia szerint ez egy egészséges érzelem, emberi viselkedésforma, amely okkal maradt fenn ősidők óta. Önmagunk másokhoz mérése normális, sőt ajánlott, hiszen segít abban, hogy megerősítsük identitásunkat, amely hozzájárul az egészséges személyiségfejlődéshez. Napjainkban a nők közötti féltékenységnek ez a legjobb kiteljesedése, nem a plasztikai sebészet, hogy az utcákat megtöltsük egyívású nőkkel.

naomi-white_the_living_mirror.jpg

Fotó: Naomi White: The Living Mirror 

Nők között mindig van rivalizálás, ami a Föld népességgyarapodását tekintve még erőteljesebb lesz, hiszen szeretnénk megfelelni a folyton változó kultúrpolitikai klímának. Valószínűleg nem gondolkozna egy nő sem sokat ha megkérdeznék tőle, hogy mi az amit irigyel a barátnőjében. Amennyiben ez az irigység nem önmarcangoló, kisebbségi érzést szülő, hanem kihívásra, fejlődésre ösztönző, akkor ott a nők pozitívan hasznosítják a mások által mumusként dedikált féltékenységet. Ezek a gondolatok fontos figyelmeztetések, rámutatnak arra, hogy gondolkozzunk el azon, hogy van-e valami, amivel kapcsolatban többet hozhatunk ki magunkból. Az irigyelt tulajdonság részint bennünk is megvan, csak még nem sikerült felszínre hozni. A változtatásra való készség lelkesítően hat, hiszen a folyamat során megismerhetjük határainkat valós vagy remélt képességeinket. Így aztán tiszta szívvel tudunk örülni női társunk sikereinek, hiszen mi is kiaknáztuk a sajátjainkat. Ha nem lenne barbie-modell kultusz, valószínűleg nem születne ennyi sztárdiéta recept sem, nem lenne ennyi sport kedvelő, egészségesen táplálkozni vágyó, vagy, ha nem lennének olyan elődeink, mint Rotschild Klára, Elek Ilona, Gábor Zsazsa, Szabó Magda, akkor senki nem lenne ösztönözve a fejlődésre. Az igazi tehetség utat tör magának, így a "neki könnyű volt, mert színész családba született" megbélyegzésnek nincsen helye.

Tovább
Szólj hozzá!