stílusterápia

Csajok: a barátnőm lehet a múzsám?

2016. szeptember 30. - renatabernadett

Milyen a jó barátnő? Egyáltalán ki, mit ért "jó" alatt? A média által sugárzott Szex és New York feladta a leckét, de van a barátságnak egy egészen más formája is, mint a Violette című filmben, ahol a főszereplő valósággal beleszeret Simone de Beauvoir francia író, filozófus nőbe. Az igaz történeten alapuló film a második világháború utáni Párizsban játszódik. Fontos kérdéseket feszeget, úgymint: a barátnőm lehet a múzsám? A barátság, mint hétköznapi társas kapcsolat a pszichológusoknál csak néhány évtizede vált olyan fontossá, hogy mélyebb kutatásokat végezzenek a témában. Többen munkájuk során azt állapították meg, hogy azonos neműek baráti kapcsolataiban elkerülhetetlenek a versengések.

 910a82d6974d42ed2707f01c990dd476.jpg

kép: https://hu.pinterest.com/stilusterapia/

Annyira sokfélék vagyunk, van, aki tudattalanul is úgy választ barátnőt, hogy önmagát lássa benne, van, aki kihívást keres és ezt egy ellentétes gondolkodású, de azonos értékrendű barátnőben találja meg. Ma, amikor a külső megjelenés reneszánszát éli - bár régen sem volt másképp - barátnőnk könnyen válhat riválisunkká, vagy éppen ihletettségünk forrásává. Utóbbi pozitívan hat életünkre, hiszen nincs annál jobb, mikor úgy térünk haza egy közösen eltöltött délutánról, hogy tele vagyunk kreativitással és endorfinnal. A vélt vagy valós féltékenység ennél jóval összetettebb, mert a külső fontos funkciót tölt be. Vajon van-e szerepe annak, hogy egy vékony nőnek telt alkatú barátnője van, vagy egy harsány nőnek szerény jellemű? Nem feltétlen törekednek azonos súlyra, vagy személyiségcserére, de biztos vagyok benne, hogy közre játszik a tudatalattiban ez a versengés. 

dd4c82281c3fc06fe5d7dd000b3cf206.jpg

kép: https://hu.pinterest.com/stilusterapia/

Egy tucat női magazin foglalkozik azzal, hogy tanácsos-e barátnőnkkel menni vásárolni. A dívány magazin felmérése szerint a győztes a magányos vásárló, második a partnerrel való shopping és ezt követi a "csak bizonyos barátnő". Ez a sorrend érthető, hiszen mindenkinek van olyan sztorija, mikor a barátnője egy olyan ruhadarabot próbál rátukmálni, amiben úgy néz ki, mint egy vágási malac. Az egyedül vásárlás sok esetben arra vall, hogy az illető tisztában van önmagával, alkatával, vannak elképzelései, számára felüdülés pl. egy ruha kiválasztása.

main1_50177600.jpg

Főleg az Y és Z generációban dívik az együtt shoppingolás, hiszen egy csoportba akarnak tartozni, ahova könnyebben besimulhatnak, ha egymást követik. Egy tizenhat éves lány mesélte nekem, hogy teljesen el van képedve a saját korosztályától. Megszólják, ha kettő zsemlét eszik meg reggelire, teljesen konzervatívnak titulálják, mikor könyvet olvas az utazás alatt, de még azt is megjegyezik, hogy miért küzdő sportol, hisz az izmainak fejlődése miatt több a súlya mint nekik, vagyis ő már dagadt. Kiközösítenék, ha nem menne el velük olykor-olykor kirakatokat nézegetni, felpróbálni a szekszi ruhákat, majd szelfiket lőni a próbafülkében.

Hadley Freeman a Guardian újságírója szerint egy vidám, barátságos és önzetlen személy a megfelelő választás.  Én még hozzátenném: legyen őszinte és szóljon, ha van, amit inkább szatyorban érdemes hordani.

A bejegyzés trackback címe:

https://stilusterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr708834450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása